HR-wetswijzigingen en kostenvoordelen voor 2020

Blog -

Alle HR-kennis onder één dak
Geautomatiseerde HR-processen
Efficiënt HR-beheer
Korte lijnen en goed bereikbaar

Heb jij voor jouw onderneming alle nieuwe HR-wetgeving al doorgevoerd? Dit kan duizenden euro’s in de portemonnee opleveren en/of besparen. Met de verruiming van de werkkostenregeling, een aanpassing in de WW-premie en een versoepeling van de WBSO-aanvraag is er veel kostenvoordeel te behalen. Tribus Financial Services heeft voor tientallen ondernemingen één of meer van de onderstaande HR-kostenvoordelen toegepast.

Verruiming van de werkkostenregeling

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven, waaronder ook jezelf als Directeur Grootaandeelhouder (DGA). Dit jaar wordt de WKR verruimd van 1,2% naar 1,7% bij een maximaal bedrag van €400.000 aan fiscaal loon. Daarboven geldt de 1,2%. Hiervan kun je dus een leuk extraatje geven. Bij een salaris van €46.000,-, levert dit een belastingbesparing op van ruim €750,-!

Hoge en lage WW-premie

Als werkgever betaal je vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst (onbepaalde tijd & vaste uren per week). Voor werknemers met een flexibel contract betaal je een hoge WW-premie. Waarom? Het kabinet wil werkgevers stimuleren om meer werknemers een vast contract aan te bieden.

Hoe groot zijn deze verschillen? De lage WW-premie bedraagt 2,94% en de hoge WW-premie bedraagt 7,94%. Uitgaande van een werknemer die fulltime in dienst is met een salaris van €2.500,- per maand, betaal je als werkgever de volgende WW-premies, afhankelijk van het type contract dat de werknemer heeft.

Wanneer betaal je dus de lage WW-premie?
– De arbeidsovereenkomst geldt voor onbepaalde tijd;
– De arbeidsovereenkomst is schriftelijk vastgelegd;
– De arbeidsovereenkomst is geen oproepovereenkomst.

Er zijn enkele uitzonderingen, waarbij ook het lage WW-premie toegepast mag worden:
– Bij werknemers onder de 21 jaar die maximaal 52 uur per maand verloond hebben gekregen;
– Als je een leerling in dienst hebt die de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgt.

In alle overige gevallen, dus de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en de oproepovereenkomst, betaal je dus de hoge WW-premie.

Eenvoudiger WBSO

Het aanvragen en het toekennen van een WBSO-regeling wordt minder bureaucratisch, waardoor het sneller en eenvoudiger zal moeten verlopen. De overheid wil deze belangrijke subsidieregeling aantrekkelijker maken voor MKB Nederland. De WBSO is bedoeld om de werkgeverslasten te verminderen door een korting te geven op de loonheffing van werknemers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk.

Per 1 januari 2020 verdwijnt de ‘tussenmaand’ bij het aanvragen. Ondernemingen met personeel moesten de WBSO-aanvraag altijd minimaal één volle kalendermaand voor het begin van de aanvraagperiode indienen. Vanaf 2020 kunnen bedrijven die bijvoorbeeld voor een periode vanaf 1 februari 2020 gebruik willen maken van de WBSO nog op 31 januari 2020 een aanvraag indienen. Tevens mogen bedrijven vanaf 1 januari 2020 vier keer per jaar een aanvraag indienen (voor minimaal drie maanden). Dit was drie keer per jaar.

Tribus Financial Services

Tribus Financial Services ondersteunt en adviseert inmiddels ruim 100 bedrijven op het gebied van financiële, fiscale en HR werkzaamheden. Een greep uit onze werkzaamheden: financiële administratie controleren en uitvoeren, jaarrekeningen opstellen en btw-aangiftes en salarisadministraties uit handen nemen. Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,1. Zij noemen onze kwaliteit, advies en snelheid als positieve aspecten. Ook hanteren wij altijd een eerlijke prijs op maat! Binnenkort eens kennis maken? Wij garanderen korte lijntjes en altijd reactie binnen één dag! Neem direct contact op met één van onze experts.

Dit artikel delen:
Alle HR-kennis onder één dak
Geautomatiseerde HR-processen
Efficiënt HR-beheer
Korte lijnen en goed bereikbaar
Door de kennis en ervaring is Tribus in staat om snel de geschikte kandidaten voor ons te vinden, van klantenservice medewerkers tot eCommerce professionals. Korte lijnen, snel schakelen en betrouwbaarheid zijn zaken wat Tribus in de markt onderscheid.
Arne Bos, CEO Parkos
Beslist.nl maakt al enkele jaren op een structurele basis gebruik van de Recruitment dienstverlening van Tribus.
Tribus is voor ons een betrouwbare, hands-on en vooral resultaatgerichte dienstverlener. Waar nodig betrekken wij ook de HR-consultants van Tribus bij andere HR gerelateerde vraagstukken. Ook op dit gebied hebben zij ons laten zien over voldoende praktische en resultaatgerichte expertise te beschikken.
Jurjen Visscher, CFO Beslist.nl
Als snelgroeiende software scale-up hebben wij te maken met een continue veranderende HR-omgeving. Door deskundigheid op het gebied van arbeidsrecht te combineren met slimme tools, ontzorgt Tribus ons vanaf het arbeidscontract tot en met de salarisadministratie. Tribus is daarmee een moderne, betrokken en betrouwbare HR-partner!
Bart-Jan Maatman, CFO Klippa