Hoe Insights Discovery kan helpen bij het werving & selectieproces?

Blog -

Alle HR-kennis onder één dak
Geautomatiseerde HR-processen
Efficiënt HR-beheer
Korte lijnen en goed bereikbaar

Hoe Insights Discovery kan helpen bij het werving & selectieproces?

Insights Discovery kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het werven en selecteren van kandidaten. In deze blog gaan we daarom verder in op deze persoonlijkheidstool. We leggen uit wat het precies is en geven vier redenen waarom Insights Discovery nuttig kan zijn bij het werving- en selectieproces. Verder bespreken we de overeenkomsten en verschillen tussen Insights en de DISC-methode, een andere tool die gebruikt kan worden voor persoonlijkheidsbeoordeling.

Wat is Insights Discovery?

Insights Discovery is een persoonlijkheidsinstrument dat gebaseerd is op psychologische theorieën. Dit model wordt gebruikt om inzicht te krijgen in individuele gedragsvoorkeuren en communicatiestijlen. Het maakt gebruik van kleuren om te laten zien wat de persoonlijkheidskenmerken zijn en hoe iemand communiceert en gemotiveerd wordt.

Waarom Insights Discovery nuttig is bij werving en selectie?

Insights Discovery wordt door bedrijven en organisaties gebruikt als onderdeel van het werving- en selectieproces. Maar waarom is het gebruik van deze tool eigenlijk zo nuttig? Hieronder lees je 4 redenen waarom Insights Discovery nuttig kan zijn bij het werving- en selectieproces.

Meer inzicht in kandidaten

Met behulp van de Insights Discovery test kunnen recruiters en HR-professionals inzicht krijgen in de gedragsvoorkeuren en communicatiestijlen van kandidaten. Dit kan helpen om te beoordelen of een kandidaat goed past binnen het team en de bedrijfscultuur. Door te begrijpen hoe een kandidaat waarschijnlijk zal reageren in verschillende werksituaties, kunnen recruiters beter beoordelen of de kandidaat geschikt is voor de functie.

Verbeterde communicatie

Insights Discovery kan ook helpen om de communicatie met kandidaten te verbeteren. Recruiters kunnen de communicatie afstemmen op de behoeften en voorkeuren van de kandidaat door inzicht te krijgen in hun communicatiestijl. Dit kan leiden tot effectievere communicatie tijdens het wervings- en selectieproces, waardoor kandidaten beter begrepen worden en er een positieve interactie ontstaat.

Betere teamfit

Een Insights Discovery tests kan ook helpen bij het beoordelen van de fit van kandidaten binnen een team. Door inzicht te krijgen in hun voorkeursstijlen van gedrag en deze af te stemmen op het bestaande team, kunnen recruiters beoordelen of een kandidaat goed bij het team zal passen. Dit kan helpen om de juiste balans van vaardigheden, persoonlijkheden en communicatiestijlen in het team te waarborgen.

Talentontwikkeling

Insights Discovery kan ook helpen bij het ontwikkelen van talent. Door de sterke punten en ontwikkelpunten van kandidaten te begrijpen op basis van hun persoonlijkheidsprofiel, kunnen recruiters en HR-professionals gerichte plannen maken om de kandidaten te helpen groeien en zich te ontwikkelen binnen de organisatie.

Het is goed om te weten dat Insights Discovery slechts één van de vele hulpmiddelen is die gebruikt kan worden in het wervings- en selectieproces. Het is belangrijk om dit aan te vullen met andere traditionele methoden, zoals sollicitatiegesprekken, referentiechecks en het beoordelen van vaardigheden en werkervaring. Dit zal helpen om een volledig en uitgebreid beeld van de kandidaten te krijgen.

Wat is het verschil tussen de DISC en Insights Discovery?

DISC en Insights worden vaak met elkaar vergeleken, aangezien het beiden persoonlijkheidstesten zijn die gebruik maken van kleuren. De DISC-methode en Insights Discovery zijn inderdaad beide persoonlijkheidsinstrumenten die gebruikt worden om inzicht te krijgen in gedragsvoorkeuren en communicatiestijlen van personen, maar er zijn enkele verschillen tussen beide:

Taal en benadering

De DISC-methode is ontwikkeld door psycholoog William Marston in 1920 en maakt gebruik van specifieke termen zoals ‘Dominantie’, ‘Invloed’, ‘Stabiliteit’ en ‘Consciëntieusheid’ om gedragskenmerken te beschrijven. Aan de andere kant maakt Insights Discovery, gebaseerd op de psychologische theorieën van Carl Jung, gebruik van een kleurenmodel met de kleuren: Rood, Geel, Groen en Blauw om gedrag en communicatiestijlen te beschrijven. Dit maakt het taalgebruik van Discovery Insight positiever en toegankelijker dan de DISC-methode. Daarnaast legt de Insights Discovery test meer de nadruk op persoonlijke groei en ontwikkeling.

Diepgang en complexiteit

Beide methoden zijn makkelijk te begrijpen, maar over het algemeen biedt Insights Discovery meer diepgaande informatie over gedrag en communicatiestijlen dan de DISC-methode. Het Insights Discovery-profiel bevat bijvoorbeeld gedetailleerde informatie over sterke punten en ontwikkelingsgebieden. Maar gaat ook in op communicatiestijlen en manieren om effectiever te communiceren en samen te werken.

Toepassingsgebieden

Zowel de DISC-methode als Insights Discovery kunnen in verschillende contexten worden gebruikt, zoals bij het werven en selecteren van personeel, teamontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en communicatietraining. Toch wordt Insights Discovery vaak in bredere zin toegepast binnen organisaties en wordt het beschouwd als een meer omvattende benadering voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie.

Tribus HR services en Insights Discovery

Meer weten over Insights Discovery? Bij Tribus HR Services kun je terecht voor Insights Discovery, zowel voor individuen als teams. Door middel van deze methode krijg je meer inzicht in jezelf en begrijp je je teamleden beter. Hierdoor kun je effectiever communiceren en zullen de resultaten binnen het team verbeteren. De cursus duurt één dag en iedere deelnemer ontvangt een persoonlijk profiel van 20 pagina’s. De training wordt gegeven door een geaccrediteerde Insights Discovery trainer en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte, waarbij de brug tussen theorie en praktijk wordt gelegd. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Anderen bekeken ook:

Dit artikel delen:
Alle HR-kennis onder één dak
Geautomatiseerde HR-processen
Efficiënt HR-beheer
Korte lijnen en goed bereikbaar
Door de kennis en ervaring is Tribus in staat om snel de geschikte kandidaten voor ons te vinden, van klantenservice medewerkers tot eCommerce professionals. Korte lijnen, snel schakelen en betrouwbaarheid zijn zaken wat Tribus in de markt onderscheid.
Arne Bos, CEO Parkos
Beslist.nl maakt al enkele jaren op een structurele basis gebruik van de Recruitment dienstverlening van Tribus.
Tribus is voor ons een betrouwbare, hands-on en vooral resultaatgerichte dienstverlener. Waar nodig betrekken wij ook de HR-consultants van Tribus bij andere HR gerelateerde vraagstukken. Ook op dit gebied hebben zij ons laten zien over voldoende praktische en resultaatgerichte expertise te beschikken.
Jurjen Visscher, CFO Beslist.nl
Als snelgroeiende software scale-up hebben wij te maken met een continue veranderende HR-omgeving. Door deskundigheid op het gebied van arbeidsrecht te combineren met slimme tools, ontzorgt Tribus ons vanaf het arbeidscontract tot en met de salarisadministratie. Tribus is daarmee een moderne, betrokken en betrouwbare HR-partner!
Bart-Jan Maatman, CFO Klippa