Ouderschapsverlof werknemer, hoe zit dit precies?

Blog -

Alle HR-kennis onder één dak
Geautomatiseerde HR-processen
Efficiënt HR-beheer
Korte lijnen en goed bereikbaar

Ouderschapsverlof werknemer, hoe zit dit precies?

Zwangere werknemers hebben in Nederland recht op minimaal 16 weken verlof, waarvan minimaal 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Daarnaast kunnen werknemers 26 weken ouderschapsverlof aanvragen, waarvan 9 weken betaald verlof. In dit artikel vindt u een overzicht van de verschillende soorten verlof, hoe je een WAZO-uitkering aanvraagt ​​en waar werkgevers op moeten letten bij het aanvragen van verlof voor hun werknemers.

Op hoeveel een ouderschapsverlof heeft een zwangere werknemer recht?

Een zwangere werkneemster heeft in Nederland recht op minimaal 16 weken verlof, waarvan minimaal 4 en maximaal 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Tussen de 4 en 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum kan de werknemer met zwangerschapsverlof gaan. De hoogte van de uitkering van het zwangerschaps- en bevallingsverlof betreft 100% van het dagloon.

Naast het zwangerschaps- en bevallingsverlof kan de werkneemster 26 werkweken ouderschapsverlof aanvragen, waarvan 9 weken betaald verlof.  Het betaald ouderschapsverlof moet worden opgenomen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind en het onbetaald ouderschapsverlof kan worden opgenomen tot dat het kind 8 jaar is. De werknemer krijgt een uitkering van 70% van het dagloon tijdens het betaald ouderschapsverlof.

Op hoeveel ouderschapsverlof heeft een werknemer recht?

Hierboven besproken we al hoe lang een zwangere werkneemster recht heeft op verlof, maar hoe zit dat bij werknemers waarbij de partner zwanger is? De werknemer kan verlof aanvragen op het moment dat zijn partner net bevallen is. Hierbij heeft de werknemer recht op verschillende soorten verlof. Hierbij nog even alle ouderschapsverlof varianten op een rijtje:

 • Standaard ouderschapsverlof: het standaard ouderschapsverlof (ook wel kraamverlof genoemd) is één werkweek en wordt volledig doorbetaald door de werkgever
 • Aanvullend geboorteverlof: het aanvullend geboorteverlof kan worden opgenomen na het standaard ouderschapsverlof en duurt minimaal 1 en maximaal 5 werkweken. Het verlof kan verspreid worden opgenomen binnen 6 maanden. De werknemer krijgt een uitkering van 70% van het dagloon.
 • (On)betaald ouderschapsverlof: Werknemers hebben maximaal 26 werkweken recht op onbetaald ouderschapsverlof. Sinds augustus 2022 kunnen werknemer hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen. Het betaald ouderschapsverlof moet worden opgenomen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. De werknemer krijgt een uitkering van 70% van het dagloon.

WAZO-uitkering aanvragen als werkgever: waarop letten?

Een werknemer heeft recht op een WAZO-uitkering (Wet Arbeid en Zorg) wanneer hij/zij tijdelijk stopt of minder gaat werken vanwege zwangerschap, bevalling, adoptie of pleegzorg. De uitkering betreft een (gedeeltelijke) vervanging van het salaris. Via de website van het UWV kunt u als werkgever een WAZO-uitkering (Wet Arbeid en Zorg) aanvragen voor de werknemer. Dit kan zowel digitaal, via het werkgeversportaal, als via de post. Houd bij het aanvragen van de verschillende verloven rekening met het volgende:

 • Zwangerschaps- en bevallingsverlof

  • De uitkering kan worden aangevraagd in de periode van 4 tot 2 weken voor de ingangsdatum van het zwangerschaps- en bevallingsverlof
  • De datum waarop de werkneemster met verlof wil gaan ligt tussen de 6 tot 4 weken voor de dag na de vermoedelijke bevallingsdatum
  • De WAZO-uitkering kan rechtstreeks aan de werkneemster worden betaald of gaat naar u als werkgever
  • Het UWV kan vragen om een zwangerschapsverklaring. Tot 1 jaar na de einddatum van de uitkering kan de werkneemster worden gevraagd om deze verklaring aan te leveren
  • Is de werkneemster zwanger van een meerling? Dan heeft zij recht op minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof
  • Is de werkneemster ziek door de zwangerschap of bevalling? Dan heeft zij mogelijk recht op een ziektewetuitkering
 • Aanvullend geboorteverlof (partner)

  • De uitkering kan worden aangevraagd vanaf de geboortedatum van het kind
  • Het standaard ouderschapsverlof (1 werkweek) moet zijn opgenomen door de werknemer
  • De werknemer is partner van de moeder van het kind of erkent het kind
  • Het aanvullend geboorteverlof dient binnen 6 maanden na de geboorte te worden opgenomen. Dit kan maximaal 5 werkweken achter elkaar of verspreid over een langere periode worden opgenomen
 • Betaald ouderschapsverlof

  • De uitkering kan achteraf worden aangevraagd nadat de werknemer minimaal 1 keer het aantal uren van zijn/haar werkweek aan verlof heeft opgenomen.
  • Het aanvragen van de uitkering kan alleen in hele werkweken en kan maximaal in 3 keer worden aangevraagd
  • De werknemer is de wettelijke ouder
  • De werknemer heeft nog minimaal 1 week over van het onbetaalde ouderschapsverlof
  • Het betaald ouderschapsverlof wordt binnen 1 jaar na de geboorte van het kind opgenomen
  • Bij de geboorte van een meerling heeft de werknemer voor ieder kind recht op maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof

Hulp nodig bij de aanvraag van de WAZO-uitkering of wilt u meer weten over het ouderschapsverlof? Neem dan contact op met één van de HR-specialisten bij Tribus.

Anderen bekeken ook:

Dit artikel delen:
Alle HR-kennis onder één dak
Geautomatiseerde HR-processen
Efficiënt HR-beheer
Korte lijnen en goed bereikbaar
Door de kennis en ervaring is Tribus in staat om snel de geschikte kandidaten voor ons te vinden, van klantenservice medewerkers tot eCommerce professionals. Korte lijnen, snel schakelen en betrouwbaarheid zijn zaken wat Tribus in de markt onderscheid.
Arne Bos, CEO Parkos
Beslist.nl maakt al enkele jaren op een structurele basis gebruik van de Recruitment dienstverlening van Tribus.
Tribus is voor ons een betrouwbare, hands-on en vooral resultaatgerichte dienstverlener. Waar nodig betrekken wij ook de HR-consultants van Tribus bij andere HR gerelateerde vraagstukken. Ook op dit gebied hebben zij ons laten zien over voldoende praktische en resultaatgerichte expertise te beschikken.
Jurjen Visscher, CFO Beslist.nl
Als snelgroeiende software scale-up hebben wij te maken met een continue veranderende HR-omgeving. Door deskundigheid op het gebied van arbeidsrecht te combineren met slimme tools, ontzorgt Tribus ons vanaf het arbeidscontract tot en met de salarisadministratie. Tribus is daarmee een moderne, betrokken en betrouwbare HR-partner!
Bart-Jan Maatman, CFO Klippa